Sport & Zorg

Voor een goede gezondheid is beweging van (levens)belang. Sport en zorg gaan dan ook goed samen; sport is een vorm van zorg, omdat de gezondheid door sport gestimuleerd wordt. Op welke verschillende manieren wordt sport gebruikt binnen de zorg?

Sport & ouderen

Voor ouderen is voldoende lichaamsbeweging belangrijk. Vaak zijn ouderen minder in staat om te bewegen, maar door bijvoorbeeld een sportschool kunnen zij, naar eigen vermogens, toch sporten. Ook zijn er tal van verenigingen die ouderen helpen bij sporten.

Een veelvoorkomende activiteit onder ouderen is ‘Nordic Walking’. Dit is wandelen met aangepaste skistokken, die ook wel poles worden genoemd. Bij deze vorm van wandelen worden naast de benen ook de schouders en (boven)armspieren intensief gebruikt (en getraind).

Naast het uitoefenen van een bepaalde sport, wordt onder ouderen ook vaak gedaan aan sport en spel. Dit sport en spel kan, afhankelijk van de situatie, plaatsvinden in een gymzaal, bij een sportvereniging of in het zorgcentrum. Met het sport en spel buiten, in een gymzaal of bij een sportvereniging, maakt de oudere kennis met (senioren)sporten. Hierbij wordt hij of zij gestimuleerd om in vrije tijd aan een sport te doen. Voorbeelden van seniorensporten zijn: badminton, hockey, golf, (tafel)tennis, voetbal en zwemmen.

Soms zijn ouderen, vanwege lichamelijke of geestelijke beperkingen, niet meer in staat om te sporten. Hierdoor ontstaat een gebrek aan beweging. Een oplossing voor dit probleem is ‘zitactiviteiten’. Dit zijn activiteiten die zittend kunnen worden uitgevoerd, waarbij toch voldoende bewogen wordt. Deze vorm van sport wordt voornamelijk onder minder vitale ouderen toegepast.

Sport & jeugd

Ook voor de jeugd is sport van groot belang. Natuurlijk zijn er veel jongeren die sporten. Echter, naast sporten is ook gezonde voeding van belang voor een goede leefstijl. De laatste jaren zijn er steeds meer ontwikkelingen gaande op het gebied van voorlichting van jongeren betreffende gezonde voeding. Door deze voeding te promoten, zullen de jeugdigen gezonder eten, zodat hun gezondheid optimaal is. Vanwege een gezonde leefstijl hoeft er minder vaak beroep gedaan te worden op zorg; iets wat de zorg geld scheelt. Op deze manier is sport en de daarbij behorende gezonde leefstijl (middels voeding) een preventiemiddel.

Bfit

Een goed voorbeeld van een sportschool en tevens gezondheidsvoorlichtingsdienst is ‘Bfit’. Bfit is een sportschool te Middelharnis (Molenweg 20), waar middels professionele samenwerkingen steeds meer in workshops over sporten en voeding geïnvesteerd wordt.