Samen-activiteiten

Voor veel kinderen en (jong)volwassenen met een (chronische) ziekte, een lichamelijke of een psychische beperking is het lastig om ergens te komen. Gelukkig zijn er verschillende (vrijwilligers)organisaties die ze hierbij helpen. Welke activiteiten worden allemaal gedaan met vrijwilligers?

Activiteiten

Er zijn meerdere activiteiten die door (vrijwilligers)organisaties worden uitgevoerd. De hulp die zij verlenen is bedoelt voor kinderen of (jong)volwassenen met een (chronische) ziekte, een lichamelijke of een psychische beperking. Door de organisaties worden onder andere de volgende taken uitgevoerd: samen eten, samen op stap en samen naar een zorgverlener.

Samen eten

Samen eten biedt een uitkomst wanneer iemand niet (meer) in staat is om zelf te koken. Ook kan samen eten de eenzame situatie van iemand verbeteren. Om samen te eten kunt u natuurlijk terecht bij mensen in uw omgeving, zoals vrienden en familie. Echter, er bestaan ook tal van organisaties met vrijwilligers die graag een hapje komen mee-eten.

Samen op stap

Kinderen en volwassenen met een (chronische) ziekte, een lichamelijke of een psychische beperking hebben soms behoefte aan een uitje: zij willen op stap. Voorbeelden van uitjes zijn: naar het pretpark, naar het zwembad, naar de dierentuin, enzovoorts. Ouders zijn echter niet altijd in staat om ze dit te bieden, dus is er ‘samen op stap’. Samen op stap wordt uitgevoerd door vrijwilligers: zij gaan met de desbetreffende persoon op stap.

Samen naar een zorgverlener

Het kan voorkomen dat iemand vanwege zijn omstandigheden niet in staat is om zelfstandig een zorgverlener te bezoeken. Er zijn vrijwilligers die u helpen bij het bezoek aan een zorgverlener of arts. Zij helpen bijvoorbeeld met: de voorbereiding, het vinden van de weg, het gesprek met de hulpverlener en de emotionele verwerking achteraf (doordat de vrijwilliger thuis nog even blijft napraten). U kunt natuurlijk mensen uit uw omgeving vragen om mee te gaan naar de zorgverlener. Als dit niet mogelijk is, of als u liever door een vrijwilliger wordt geholpen, kunt u terecht bij tal van vrijwilligersorganisaties. Dit gebeurt vaak via de gemeente of via speciale websites.

Vrijwilligerswerk

Bent u geïnteresseerd in het uitvoeren van vrijwilligerswerk? Dan kunt u terecht op tal van websites. Een voorbeeld van een organisatie die geïnteresseerd is in vrijwilligers is ‘Alcander Welzijnsgroep’ te Heerlen.