Maaltijdbezorging

Voor mensen die lichamelijk niet (meer) in staat zijn om hun eten te bereiden, bestaan maaltijdbezorgingsdiensten. Deze zorgverleners richten zich voornamelijk op ouderen die, vanwege ouderdom, niet meer kunnen koken. Wat houdt maaltijdbezorging precies?

Wat is maaltijdbezorging?

Maaltijdbezorging is het bezorgen van maaltijden bij een hulpbehoevend persoon. Er bestaan natuurlijk ook vormen van maaltijdbezorging waarbij iemand eten besteld bij bijvoorbeeld een pizzeria, en dit eten vervolgens thuis krijgt geleverd. In dit artikel wordt er alleen gekeken naar de zorgverlenende kant van maaltijdbezorging, die voornamelijk gericht is op mensen die slecht te been zijn. Deze mensen kunnen ouderen zijn, maar ook gehandicapten of chronisch zieken. De cliënten krijgen een maaltijd thuis aangeleverd. Deze vorm van zorg wordt ook wel extramurale maaltijdvoorziening genoemd; extramurale zorg is zorgverlening die buiten 24-uurs zorginstellingen plaatsvindt (zie het artikel ‘Zorgsoorten’ voor verdere informatie).

Aanlevering

De cliënt krijgt de maaltijden dus thuis bezorgd. De maaltijden kunnen warm, maar ook koud worden aangeleverd. Wanneer er sprake is van een koude maaltijd, kan dit op een aantal manieren geschieden: een vriesverse, een koelverse of een dagverse maaltijd.

Een vriesverse maaltijd is een maaltijd die na bereiding direct is ingevroren. Op deze manier blijft de maaltijd lang houdbaar (circa 12 maanden) en blijven alle voedingswaarden behouden. Een vriesverse maaltijd krijg je door na bereiding de maaltijd geforceerd in te laten vriezen tot ongeveer -40 ˚C.

Een koelverse maaltijd is een maaltijd die na bereiding is gepasteuriseerd en gekoeld. Deze koeling vindt plaats in de koelkast, waardoor de maaltijd slechts een beperkte houdbaarheidsdatum heeft (circa 12 dagen). Een voordeel van koelverse maaltijden is dat deze direct in de magnetron kunnen worden gezet.

Een dagverse maaltijd is een maaltijd die alleen gekoeld is. Voor deze maaltijd geldt een houdsbaarheidsdatum van één dag. Het verschil tussen een dagverse en een koelverse maaltijd is dat de koelverse maaltijd gepasteuriseerd is; een bereidingsmethode waardoor het eten langer houdbaar blijft.

Royal Topzorg

Een voorbeeld van een instelling die maaltijden bezorgd bij bejaarden, gehandicapten en chronisch zieken is ‘Royal Topzorg’. Deze dienstverlener, die naast maaltijdenbezorging ook vele andere vormen van (huishoudelijke) hulpverlening biedt, bevindt zich in Amersfoort (Hoefseweg 11).