Optometrie

Optometrie, met een makkelijker woord ook wel oogmeetkunde genoemd, houdt zich bezig met de ogen. In Nederland zijn er miljoenen mensen die van deze zorg gebruik maken: ze dragen een bril of contactlenzen. Wat houdt optometrie precies in en wanneer kies je voor een bril of lenzen?

Wat is optometrie?

Optometrie is een wetenschap die zich bezighoudt met het meten van oogafwijkingen. Om deze afwijkingen te corrigeren, worden optische hulpmiddelen gebruikt. Bekende voorbeelden van zulke middelen zijn brillen en contactlenzen. Optometrie wordt bedreven door een optometrist. Een optometrist is hoger opgeleid dan een opticien en kan daardoor taken overnemen van onder andere de huis- en oogarts. Veel optometristen werken in optiekbedrijven of oogklinieken. Optometrie is iets anders dan iriscopie.

Optometristen hebben, evenals opticiens, als voornaamste taak: het opsporen van refractiefouten van iemand ogen. Dit opmeten wordt ook wel refractioneren genoemd en gebeurt veelal met een letterkaart aan de wand. Wanneer er sprake is van een refractiefout, kan deze verholpen worden met een bril of met contactlenzen. De verdere werkzaamheden zijn gerelateerd aan brillen en contactlenzen, zoals het informeren over het gebruik van contactlenzen of het repareren van brillen(glazen).

Bril of lenzen?

Wanneer er sprake is van een refractiefout, zijn er vaak twee mogelijkheden: brillen of lenzen. Voor de meeste mensen zijn brillen geschikt. Toch kiezen veel mensen voor lenzen; iets wat voornamelijk gebaseerd is op uiterlijke kenmerken. Er zijn echter nog een aantal voordelen van contactlenzen ten opzichte van een bril, zoals: lenzen beslaan niet, lenzen kunnen gecombineerd worden met een zonnebril, lenzen hebben een groter blikveld en lenzen zijn bij veel sporten gemakkelijker. Nadelen van lenzen zijn onder andere: last van droge ogen, irritatie aan het oog, makkelijker kwijt te raken en kost meer tijd dan een bril. Of een lens geschikt is, hangt voornamelijk af van de situatie van de drager. Wanneer hij voor contactlenzen kiest, resteert de keuze tussen harde en zachte lenzen. Harde lenzen zijn veel goedkoper (hoeven nauwelijks vervangen te worden), maar zitten over het algemeen minder comfortabel dan zachte lenzen. Zachte lenzen moeten, afhankelijk van de soort, dagelijks, maandelijks of halfjaarlijks vervangen worden en zijn daardoor duurder. De populairste vorm van lenzen zijn maandelijkse zachte lenzen.

Ellerman Optiek

Een voorbeeld van een optiekbedrijf is ‘Ellerman Optiek’ te Almere (Metropolestraat 17 en Bankierbaan 44). Dit optiekbedrijf, dat al sinds 1982 in Almere gevestigd is, verkoopt (zonne)brillen en contactlenzen. Een voordeel van Ellerman Optiek is de online webshop voor contactlenzen. Hier zijn vrijwel alle soorten contactlenzen verkrijgbaar: van daglenzen tot kleurlenzen.