Hulphonden

Binnen de zorgverlening komen honden goed van pas. Zij kunnen taken overnemen en mensen begeleiden. Welke hulphonden bestaan er en wat zijn hun taken?

Wat is een hulphond?

Een hulphond biedt een hulpbehoevend persoon hulp. Mensen kunnen niet altijd hulpbehoevenden helpen, een hond in sommige gevallen wel. Deze gevallen betreffen voornamelijk fysieke of geestelijke beperkingen of stoornissen.

Soorten hulphonden

Er bestaan verschillende soorten hulphonden. De meest voorkomende zijn: de geleide hond, de autismegeleidehond, de signaalhond, de epilepsiehond en de hulphond.

De geleidehond, ook wel blindengeleidehond genoemd, is een assistentiehond die blinden en slechtzienden veilig door het verkeer helpen. Op deze manier kunnen baas en hond overal veilig langs. Een geleidehond is getraind op commando’s. Op plekken waar de hond vaak komt, weet hij zelf de weg. Het is verboden om een geleidehond te voeren: hierdoor raakt hij afgeleid van zijn werk. In Nederland zijn er speciale fokprogramma’s voor blindengeleidehonden. De vijf verschillende opleidingsinstituten in Nederland zijn allen aangesloten bij de Internationale Federatie van Blindengeleidehonden.

De autismegeleidehond is een assistentiehond om kinderen en (jong)volwassenen met autisme te begeleiden. Deze begeleiding vindt voornamelijk buitenshuis plaats. Op deze manier wordt de mobiliteit van het kind en het gezin vergroot; iets dat het welzijn van het kind (en het gezin) ten goede komt.

De signaalhond helpt doven en slechthorenden. Zij attenderen hun bazen op belangrijke geluiden. Voorbeelden van belangrijke geluiden zijn: deurbel, telefoon, wekker en rookalarm. Wanneer de hond zulke geluiden waarneemt, tikt hij zijn baasje aan, die hem vervolgens naar de geluidsbron volgt. Een voordeel van een signaalhond is dat eenzaamheid wordt tegengegaan.

De epilepsiehond helpt mensen die lijden aan epilepsie. Sommige epilepsiehonden kunnen een epileptische aanval van te voren zien aankomen, dit zijn de zogenaamde ‘seizure alert honden’. Bij een epileptische aanval schakelt de epilepsiehond hulp in door op een knop te drukken. Daarnaast legt de hond de epilepsiepatiënt vaak in een stabiele zijligging.

De hulphond, ook wel ADL-hond (ADL: Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) genoemd, helpt mensen met een lichamelijke en/of psychische beperking bij dagelijkse handelingen. Voorbeelden van handelingen waar een ADL-hond bij helpt zijn: deur openen, licht aan- en uitdoen en spullen van de grond rapen.

Hulphond Nederland

Hulphond Nederland’ is een organisatie voor ADL-honden. De hulphonden die opgeleid worden door ‘Hulphond Nederland’ zijn bedoelt voor fysiek en geestelijk beperkten. Het fantastische werk van de organisatie is echter afhankelijk van donaties.