Huidtherapie

Huidtherapie. Een logisch begrip met een abstracte betekenis, want wat houdt huidtherapie precies in en wanneer maak je er gebruik van?

Wat is huidtherapie?

Huidtherapie houdt zich bezig met het verzorgen van de zieke of beschadigde huid. Deze verzorging geschiedt op drie manieren: het opheffen, verminderen of camoufleren van de ziekte of beschadiging. Huidtherapie is een zeldzaam fenomeen: alleen in Nederland en Australië bestaat het beroep huidtherapeut. Om huidtherapeut te worden, kan de vierjarige opleiding huidtherapie aan De Haagse Hogeschool of de Hogeschool Utrecht gevolgd worden, waarna de titel ‘bachelor of health’ wordt verkregen.

De behandelingen van een huidtherapeut worden vaak gecombineerd met lasertherapie. Lasertherapie is de behandeling van de huid met behulp van een laser. Door bestraling kan een ongewenst verschijnsel, zoals overbeharing, verwijderd worden.

Een andere mogelijke combinatie is huid- en oedeemtherapie. Oedeemtherapie richt zich voornamelijk op de behandeling van lymfoedeem. Lymfoedeem is een verschijnsel waarbij lymfevocht zich ophoopt op plaatsen in het lichaam (vaak het been). Deze therapie is voornamelijk gericht op het beperken en voorkomen van verdere uitbreiding van het oedeem, omdat lymfoedeem in een gevorderd stadium vaak moeilijk te genezen is. In een vroeg stadium kan lymfoedeem wel (gemakkelijk) verholpen worden.

Wanneer huidtherapie?

Een huidtherapeut kent een omvangrijk werkveld, aangezien jong en oud gebruikmaakt van zijn diensten. De redenen om te besluiten tot huidtherapie lopen uiteen. Zo zijn er patiënten met lichamelijke klachten, zoals pijn of een lichamelijke handicap, maar ook met psychische klachten, zoals schaamte of angstgevoelens. Een huidtherapeut helpt dus niet alleen mensen met huidproblemen (zoals ouderdomsvlekken of acne); een huidtherapeut doet ook cosmetische verbeteringen (zoals het verwijderen van tatoeages). Of huidtherapie wordt toegepast, is afhankelijk van de situatie. Vaak wordt in samenwerking met een huisarts, plastisch chirurg of dermatoloog bepaalt wat de beste oplossing voor een probleem is. Ook wordt er gekozen voor huidtherapie wanneer er, vanwege psychische omstandigheden, geen andere oplossing mogelijk is.

Clara Feenstra

Een voorbeeld van een huidtherapeut is Clara Feenstra. Bij ‘Clara Feenstra Huidtherapie’ worden huid- en oedeemtherapie met elkaar gecombineerd. Bij deze praktijk, die zich bevindt in Wateringen én ‘s-Gravenzande, zijn behandelingen als littekentherapie of camouflagetherapie mogelijk.