Herstellingsoorden

Herstellingsoorden lijken iets van vroeger, maar niets is minder waar. Hedendaags zijn er nog steeds tal van herstellingsoorden in Nederland. Waar dient een herstellingsoord toe en welke vormen zijn er?

Wat is een herstellingsoord?

Een herstellingsoord is een oord bedoelt om te herstellen van een ziekte of medische ingreep. De bedoeling van zo’n oord is om uit te rusten, zo nodig met hulp of (medische) verzorging. Herstellingsoorden worden ook wel zorghotels of herstelhotels genoemd.

Een herstellingsoord is bedoelt voor 24-uurs zorg. Vaak is het verblijf in een herstellingsoord van korte duur en kan de patiënt al weer snel naar huis. In de volgende gevallen kun je bij een herstellingsoord terecht: na een operatie, tijdens of na een (psychische) chronische ziekte of als overbrugging. Deze laatste vorm, de overbrugging, geldt wanneer iemand naar een verzorgings- of verpleeghuis wil, maar hier, vanwege wachtlijsten, nog niet terecht kan.

Soorten herstellingsoorden

Er zijn verschillende soorten herstellingsoorden. Zo zijn er herstellingsoorden alleen voor mensen die na hun operatie willen herstellen en/of revalideren. Andere herstellingsoorden richten zich juist op mensen met een chronische ziekten. Deze laatste vorm van herstellingsoorden, die met een moeilijk woord ook wel sanatoria (meervoud van sanatorium) worden genoemd, zijn de ‘klassieke’ herstellingsoorden.

Sanatoria werden voornamelijk in het begin van de 20e eeuw gebruikt. In sanatoria uit die tijd werden voornamelijk mensen met tbc (tuberculose, soms tering of ‘witte pest’ genoemd) opgevangen. De beste ‘geneesmiddelen’ voor tuberculose waren destijds bedrust, een schone lucht en goede, gezonde voeding. Omdat tuberculose hedendaags goed te bestrijden is met antibiotica, zijn de sanatoria van vandaag de dag voornamelijk bedoelt voor mensen met andere chronische ziekten, zoals reuma.

Dennenheuvel

Dennenheuvel’ is een herstellingsoord waar “alles draait om revalideren”. De zorginstelling, die zich bevindt in Hilversum (Soestdijkerstraatweg 102), is gespecialiseerd in het helpen van mensen na hun (ingrijpende) operatie. Deze hulp wordt geboden door professionals. Bij de organisatie kunt u terecht voor herstelzorg en geriatrische revalidatiezorg.

De Wiltzangk

Een ander mooi voorbeeld van een herstellingsoord of zorghotel is ‘Zorghotel De Wiltzangk’. Dit is een kleinschalig herstelcentrum waar persoonlijke aandacht van groot belang is.