Fertiliteit

Fertiliteit is een moeilijk woord voor vruchtbaarheid. In de Nederlandse zorgsector is vruchtbaarheid een belangrijk onderwerp. Het onderzoek naar vruchtbaarheid wordt fertiliteitsonderzoek genoemd. Wat houdt fertiliteit precies in en hoe vindt onderzoek naar fertiliteit plaats?

Wat is fertiliteit?

Fertiliteit is zoals gezegd vruchtbaarheid. Vruchtbaarheid is het vermogen om je geslachtelijk voort te planten. In potentie is iedere mens vruchtbaar, maar door bepaalde (lichamelijke) beperkingen of aandoeningen kan een mens onvruchtbaar zijn. Naar de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen is veel onderzoek gedaan. De vruchtbaarheid van de man is, naast de functionaliteit van het geslachtsorgaan, sterk afhankelijk van de hoeveelheid en kwaliteit van zaadcellen in het spermavocht. Deze verschillende factoren worden samen de kwaliteit van sperma genoemd. Een vrouw is vruchtbaar tijdens de rijping van een eicel tijdens de menstruatiecyclus.

Fertiliteitsonderzoek

Er komen veel problemen voor omtrent fertiliteit. Een voornamelijk problemen is dat partners geen kinderen kunnen krijgen: één van hen is onvruchtbaar. Men spreekt hier van subfertiliteit of onvruchtbaarheid. Met behulp van een fertiliteitsonderzoek wordt de oorzaak van dit probleem opgespoord. Hierbij wordt zowel de man als vrouw onderzocht. Bij de man wordt gekeken naar de kwaliteit van het sperma; bij de vrouw wordt gekeken naar de eisprong, baarmoederhals en eileiders. Het onderzoeken van al deze verschillende functies wordt gedaan met echoscopie en bloedonderzoek. Uit het bloed kan veel informatie worden gehaald, zoals de aanwezigheid van een eisprong: wanneer de concentratie progesteron meer dan 16 nmol/L bedraagt, heeft een eisprong plaatsgevonden. Ook bij sperma kunnen dergelijke maatstaven gebruikt worden ter controle van de kwaliteit.

Een voorname oorzaak betreffende subfertiliteit zijn geslachtsziekten. Deze ziekten, in de volksmond bekend als SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoening), zorgen vaak voor onvruchtbaarheid bij de betrokken persoon. Voorbeelden van (wijd)verspreide geslachtsziekten zijn: chlamydia, gonorroe, hepatitis B, hiv, schaamluis en syfilis.

Fertiliteitskliniek Twente

Een mooi voorbeeld van een fertiliteitskliniek is ‘Fertiliteitskliniek Twente’. Deze kliniek, gevestigd in Hengelo (Demmersweg 66), biedt klanten allerlei mogelijkheden betreffende onderzoeken, behandelingen, lifestyle en medicatie. De kliniek heeft naar eigen zeggen “de wens om te streven naar persoonlijke zorg op maat”.

Nij Barrahûs

Een andere fertiliteitskliniek is Nij Barrahûs. Deze kliniek heeft een eigen karakter. Men werkt hier “veilig, vriendelijk, gedegen en doeltreffend, met de persoonlijke benadering centraal”. De cliënten worden door een team van ervaren professionals geholpen.