Kinderveiligheid

Kinderen zijn onze toekomst. Het is van groot belang dat onze kinderen in veiligheid opgroeien. Kinderveiligheid is een onderdeel van de preventieve gezondheidszorg. Wat houdt kinderveiligheid precies in?

Kinderveiligheid algemeen

Kinderveiligheid is erg belangrijk. Deze veiligheid manifesteert zich op verschillende gebieden, met verschillende leeftijden. De meest voorkomende categorieën binnen de kinderveiligheid zijn: veiligheid bij verzorging baby, kinderveiligheid in en om het huis, kinderenveiligheid in het verkeer, gezonde voeding en veilig buiten spelen. Hieronder worden de verscheidene categorieën apart uitgelicht.

Veiligheid bij verzorging van baby

Baby’s moeten goed verzorgd worden; er kan namelijk veel mis gaan in de eerste weken/maanden na de bevalling. In het begin wordt u, na de bevalling, goed geholpen door de kraamverzorgende. Zij helpt voor, tijdens en na de bevalling en zorgt (deels) voor uw baby. Een kraamverzorgende geeft tevens adviezen over de verzorging van de baby. Nadat zij verdwenen is, kunt u voor verder advies vaak terecht bij het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Kinderveiligheid in en om het huis

Kinderen zijn in, maar vooral ook om het huis kwetsbaar. Deze kwetsbaarheid hangt natuurlijk af van de ontwikkelingsfase van het kind. Kleine kinderen hebben de meeste bescherming nodig. Zij moeten zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen. Wanneer het kind ouder wordt, kunt u als ouder hem of haar inlichten over bepaalde gevaren, zoals hete thee of spelen bij het trapgat.

Kinderen in het verkeer

Het veilig vervoeren van kinderen moet volgens regelementen die te vinden zijn om verschillende websites (van overheidsinstanties). De eisen die worden gesteld hangen af van de leeftijd en de lengte van het kind. Tevens is het belangrijk dat kinderen de verkeersregels kennen.

Gezonde voeding

Iedereen, maar voornamelijk kinderen, hebben gezonde voeding nodig om te kunnen groeien en gezond te blijven. Belangrijk hierbij is dat je gevarieerd eet. Een handig hulpmiddel voor gevarieerd eten is de ‘Schijf van Vijf’.

Veilig buiten spelen

Veel kinderen vinden het leuk om buiten te spelen. Buiten kunnen de kinderen allerlei activiteiten ondernemen, zoals skeeleren of skateboarden. Ook spelen in een speeltuin is een favoriete bezigheid. Het is van groot belang dat de speelplaats van de kinderen veilig blijft, om zo een (ernstig) letsel te voorkomen.