Kankerbestrijding

Kanker is een erg vervelende ziekte. Om van kanker genezen te worden, moet de ziekte bestreden worden. Wat is kanker precies en hoe vindt kankerbestrijding plaats?

Wat is kanker?

Kanker is een aandoening. Deze aandoening bestaat uit verschillende verschijnselen. De belangrijkste verschijnselen van kanker zijn: cellen vermenigvuldigen zich onbeheerst; cellen richten schade aan in weefsel; cellen verspreiden zich (uitzaaiing). Kanker is een nare ziekte die jaarlijks voor vele doden zorgt. In Nederland is kanker nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken. Om kanker te bestrijden, zijn therapieën nodig. Binnen de oncologie en radiotherapie zijn er verschillende therapieën mogelijk.

Ieder jaar sterven er omstreeks 36.000 mensen aan kanker: het aantal mensen met kanker ligt tien keer zo hoog. Door steeds nieuwere en betere behandelingsmethoden leven mensen met kanker steeds langer. Er bestaan tal van soorten kanker. Vormen van kanker die bij mannen vaak voorkomen zijn: prostaat-, long- en darmkanker. Vormen van kanker die bij vrouwen vaak voorkomen zijn: borst-, darm- en longkanker.

Ontstaan kanker

Kanker ontstaat door het onbeheerst vermenigvuldigen van cellen. Echter, hoe ontstaat deze onbeheerste celdeling?

De onbeheerste celdeling kan ontstaan door toeval, maar ook door schadelijke invloeden als roken en uv-straling (van de zon of zonnebank). Deze schadelijke invloeden worden vaak gerepareerd door zogenaamde reparatiegenen. Echter, dit reparatieproces werkt niet altijd. Hierbij ontstaan er mutaties (fouten) in de genen van de cel, waardoor er ongecontroleerde deling plaatsvindt. Uiteindelijk ontstaat op deze manier kanker.

Bestrijding kanker

Gelukkig zijn er verschillende methoden om kanker te bestrijden. De medische behandeling kan gericht zijn op genezing of palliatieve zorg (verzachten van de pijn en symptomen). Er zijn verschillende therapieën gericht op genezing van kanker binnen de oncologie. Deze therapieën zijn onder andere: chirurgie, radiotherapie, hyperthermie en chemotherapie. Naast deze therapieën zijn er ook steeds weer nieuwe therapieën in ontwikkeling. Zo zijn gen-, proton- en immunotherapie recentelijk ontwikkelde therapieën.

NKI

Het ‘NKI’ (‘Nederlands Kanker Instituut’) is een internationaal opererende organisatie die zich richt op onderzoek naar de genezing en behandeling van kanker. De organisatie is innovatief en bevindt zich internationaal op de voorgrond.

’t Praethuys

Mensen met kanker hebben niet alleen fysieke, maar ook psychische ondersteuning nodig. Vaak leven patiënten met kanker in onzekerheid. ‘’t Praethuys’ in Alkmaar (Westerweg 50) richt zich op deze vorm van zorgverlening, waar “aandacht, steun en informatie” geboden wordt.