Dieet

Naast zorg in probleemsituaties, is zorg voor het ‘gewone’ lichaam ook van belang. Deze zorg wordt onder andere geuit middels een dieet. Wat is het nut van een dieet?

Waarom dieet?

Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, wat leefregel betekent. Een dieet is dus geformuleerd als voeding dat aan een bepaalde leefregel voldoet. Een dieet bestaat uit een samenraapsel van voedingsmiddelen om een bepaald doel te bereiken. Vaak is een dieet gericht op afvallen (medische reden), maar een dieet kan ook op ideologisch of religieuze gronden gebaseerd zijn. Lang niet iedereen weet welk dieet geschikt is in zijn of haar situatie. Het samenstellen van een dieet gebeurt door een diëtist. Dit is een specialist op het gebied van voeding en ziekte. Een diëtist richt zich voornamelijk op eetpatronen en de gezondheid. Over het algemeen heeft een goed dieet een positief effect op de gezondheid van de desbetreffende persoon.

Soorten diëten

Er bestaan tal van diëten, met ieder een eigen functie. Voorbeelden van diëten zijn: energieverrijkt dieet, energiebeperkt dieet, diabetes mellitus-dieet, voedingsvezelverrijkt dieet, eiwitverrijkt dieet, eiwitbeperkt dieet, glutenvrij dieet en natriumbeperkt dieet.

Een energieverrijkt dieet is bedoelt voor mensen die te maken hebben met een slechte voedingstoestand vanwege een ziekte of aandoening. Hiervan kan sprake zijn na een operatie, bij anorexia of bij ondervoeding.

Een energiebeperkt dieet is bedoelt voor mensen met overgewicht. Het ultieme doel van dit dieet is het verliezen van gewicht en het aanleren van een gezonde voedingsleefstijl. Belangrijke elementen van dit dieet zijn energiearme producten, voedingsvezelsrijke producten en eten op gezette tijden.

Een diabetes mellitus-dieet is bestemt voor mensen met suikerziekte. Van belang voor dit dieet is: een vast aantal koolhydraten verspreid op een dag nuttigen. Suiker is vanzelfsprekend ook een koolhydraat.

Een voedingsvezelverrijkt dieet is bedoelt voor mensen die kampen met darmaandoeningen, met als hoofddoel: geregelde ontlasting.

Een eiwitverrijkt dieet wordt vaak gebruikt in combinatie met een energieverrijkt dieet. Een eiwitverrijkt dieet wordt voorgeschreven na een ziekte of langdurige ondervoeding.

Een eiwitbeperkt dieet is bedoelt voor mensen met genetische aandoeningen. Deze aandoeningen zijn verantwoordelijk voor het niet kunnen afbreken van bepaalde eiwitten of aminozuren (bouwstenen van eiwitten). Door een eiwitbeperkt dieet worden problemen omtrent deze aandoening beperkt.

Een glutenvrij dieet is voor mensen met een glutenallergie. Dit is een dieet dat vaak levenslang gevolgd moet worden. Gluten is een eiwit voorkomend in vele graansoorten.

Een natriumbeperkt dieet wordt gebruikt bij een verhoogde bloeddruk of nierziekten.

Cambridge

Cambridge‘ is een praktijk “voor voeding, leefstijl en bewustwording” in Oisterdwijk (Akkerstraat 6). In deze praktijk zijn diëtisten en een voedingscoach werkzaam. Gezamenlijk zorgen zij voor een gezonde voedingsleefstijl van de patiënten.