Chiropractie

Chiropraxie, ook wel aangeduid als chiropraxis of chiropractie, is een alternatieve geneeswijze die zich richt op de wervelkolom (ook wel ruggengraat genoemd). De geneeswijze wordt niet officieel erkend door de Nederlandse overheid, maar wordt wel aangeboden door verschillende praktijken. Wat is chiropractie en wat is de effectiviteit van een behandeling?

Wat is chiropractie?

Chiropractie houdt zich bezig met het behandelen van de ruggengraat. De bedoeling van deze behandelingen is het verbeteren van de algehele gezondheid middels het verhelpen van stoornissen in de ruggengraat. In sommige landen is chiropractie een erkende geneeswijze, in andere landen niet. De geneeswijze kan gezien worden als een holistische manuele therapie: er wordt niet gekeken naar de afzonderlijke aandoening, maar naar de mens in zijn geheel. Chiropractie is er dus op gericht om de totale gezondheid van de mens te verbeteren.

Chiropractie is gebaseerd op de werking van het zenuwstelsel. Dit stelsel bestuurt vrijwel alle processen binnen het lichaam (volgens de chiropractie). Hierbij wordt aangenomen dat een fout in deze processen zorgt voor mechanische en/of systematische problemen. Voorbeelden van mechanische problemen zijn spier- en gewrichtspijn; voorbeelden van systematische problemen zijn astma en gezichts- en gehooraandoeningen. Chiropractors, zoals beoefenaars van chiropractie genoemd worden, behandelen deze klachten. De behandelingsmethoden van een chiropractor zijn gebaseerd op het behandelen van spieren en gewrichten.

Effectiviteit chiropractie

In veel landen wordt chiropractie als een officieel beroep erkend. Toch is chiropractie niet zonder gevaren. Dit is voornamelijk het geval wanneer er problemen in verband worden gebracht met de nek. Bij manipulatie van de nek kan veel mis gaan: bij de nek bevindt zich een slagader. Toen in 2007 een aantal doden viel vanwege nekmanipulatie ontstond een (hevig) debat over de effectiviteit van chiropractie. Er zijn verschillende onderzoekers die menen dat de risico’s omtrent chiropractie te groot zijn ten opzichte van de effectiviteit van de therapie, terwijl andere onderzoekers het tegenovergestelde beweren.

In Nederland zijn er zo’n 300 chiropractors. Hun behandelingen bestaan voornamelijk uit het kraken van de ruggengraat. De effectiviteit van dit kraken verschilt per persoon. Bij sommige mensen reageert het lichaam positief op de behandeling, andere mensen krijgen juist alleen maar meer klachten. Of een behandeling effectief is, hangt ook af van de chiropractor zelf. Er zijn in Nederland twee verschillende kwaliteitsregisters voor chiropractors: Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC) en het register van Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Zij waarborgen (in hoeverre dit mogelijk is) de kwaliteit van de chiropractie.

Chiropractie Zoetermeer

In Zoetermeer (Broekwegkade 199) bevindt zich ‘Chiropractie Zoetermeer’. Deze praktijk wordt gerund door drie deskundigen die een persoonlijke positieve ervaring met chiropractie gehad hebben. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.