Acupunctuur

Acupunctuur is, evenals onder andere homeopathie, osteopathie en chiropraxie, een alternatieve geneeswijze. Dit is een behandeling waar geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs voor geleverd is, maar wel als werkend wordt aangediend. Wat houdt acupunctuur in en wat is het effect van een behandeling?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur wordt gebruikgemaakt van naalden. Deze naalden worden aangebracht op bepaalde acupunctuurpunten. Deze methode, met een eeuwenlange historie (tot voor Christus), is gebaseerd op het insteken van naalden in het menselijk lichaam. De Europese kennismaking met acupunctuur dateert uit 1683, toen Willen ten Rhijne op Dejima (Japan) verbleef. De acupunctuurpunten worden verschillend gekozen. Zo kunnen de acupunctuurpunten nabij de ziektehaard gekozen worden, maar er zijn ook accupunctuurpunten op plaatsen waar de symptomen huishouden. De traditionele acupunctuur is gebaseerd op een combinatie van beiden.

Er bestaan verschillende vormen van acupunctuur. Zo is er, naast de traditionele vorm, ook ooracupunctuur mogelijk. Ooracupunctuur, vaak auriculotherapie genoemd, richt zich op behandeling van onder andere chronische ziekten. Een andere vorm, die alleen voorbehouden is aan artsen, is farmacoacupunctuur. Dit is een combinatie van farmaca (geneesmiddelen) en acupunctuur; er wordt tijdens de acupunctuur een geneesmiddel toegediend.

Effect acupunctuurbehandeling

Er is veel controverse betreffende acupunctuur. Er zijn zowel voor- als tegenstanders die met wetenschappelijke ‘argumenten’ hun keuze verantwoorden. Beide kampen menen dat verschillende onderzoeken hun gelijk aantonen. Echter, uit een recentelijk onderzoek is het placebo-effect van acupunctuur naar voren gekomen. Een placebo-effect is een effect waarbij men louter door omstandigheden geneest; men denkt door de behandeling beter te worden, terwijl dit in feite niet zo is. In dit onderzoek waren twee groepen die behandeld werden: één met echte en de ander met nagebootste acupunctuur. Het bleek dat naarmate de behandeling in de buurt kwam van echte acupunctuur, de effecten geringer werden.

Toch zijn er ook voordelen te behalen met acupunctuur. Eén van de erkende gevolgen van acupunctuur is pijnreductie (afname van reacties op pijn).

Sivlia Bruin

Een voorbeeld van een acupuncturiste is Silvia Bruin. Zij heeft een praktijk in Menaldum (Fjouwerhus 3). Ze heeft, na een succesvolle behandeling met acupunctuur, besloten om de studie Acupunctuur te volgen.

2K Acupunctuurbenodigdheden

Voor het uitvoeren van acupunctuur heb je naalden en andere accessoires nodig. Goedkope, geïmporteerde naalden en overige attributen kun je allemaal kopen op de website van ‘2K Acupunctuurbenodigdheden’.