Shiatsu

Shiatsu, een oosters-klinkende naam. Wat is Shiatsu en waarom behoort het tot de zorg?

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een therapie die gebruikt wordt bij rugpijn, migraine en whiplash (letsel aan nek). Door middel van massage met de hand en het uitvoeren van druk op bepaalde plaatsen in of op het lichaam worden deze klachten bestreden. De massage wordt dus enkel uitgevoerd met de blote handen, zonder apparaten of andere lichaamsdelen. In oorspronkelijke vorm werd Shiatsu toegepast op geklede mensen: je hoefde er niets voor uit te trekken. Hedendaags geldt dit alleen nog als dit gewenst is. Shiatsu is een alternatieve geneeswijze, wat wil zeggen dat wetenschappelijk bewijs wat betreft de positieve uitwerking ontbreekt. Toch zijn verschillende onderzoeken positief over de werking van Shiatsu: er is een significante verbetering zichtbaar bij stress-, gewricht- en spierproblemen. 

Totstandkoming Shiatsu

Shiatsu is in het begin van 1900 ontwikkelt door Tokujiro Namikoshi. Hij ontwikkelde zijn therapie op basis van ‘trial and error’. Dit betekent dat door middel van proberen werd onderzocht welke vorm van massage het meeste effect had op de patiënt. Uiteindelijk is daar Shiatsu uitgerold. Na vele jaren kwamen de eerste Shiatsu-colleges op gang in Japan, de plek waar Namikoshi woonde. Samen met zijn zoon, Toru Namikoshi, ontwikkelde Tokujiro Shiatsu, totdat het een erkende therapie werd in Japan. Ook een Nederlander, genaamd Denis Binks, studeerde aan de school van Namikoshi. Hij opent in 1977 de eerste Shiatsu-school in Nederland. De Shiatsu blijft, na zijn dood, onderwezen worden, zodat de therapie in Nederland aan terrein wint.

Vormen van Shiatsu

Er zijn verschillende vormen of stijlen van Shiatsu. Deze verschillende vormen zijn voornamelijk gecombineerd met andere oosterse technieken, zoals acupunctuur of Zen. De bekendste vormen van Shiatsu zijn: klassieke Shiatsu, Zen-Shiatsu en Namikoshi-Shiatsu.

Binnen de klassieke Shiatsu werkt men volgens de meridianen. Meridianen zijn, volgens de traditionele Chinese geneeskunde, banen in het lichaam waar energie doorstroomt.

De Shiatsu zoals ontwikkelt door Namikoshi is een zeer specifieke vorm van Shiatsu. Deze vorm richt zich voornamelijk op fysieke symptomen en het herstellen van fysieke onbalans.

De Zen-Shiatsu richt zich onder andere op de meridianen. Echter, ook de rust van de patiënt staat centraal. De kracht van Zen is dat de geest tot rust komt, zodat ruimte en rust ontstaat. In deze rust ontstaat de mogelijkheid om patronen los te laten. Het uiteindelijke doel hiervan is om, onder begeleiding, tot je gevoelscentrum (in het Japans ‘Hara’) te komen.

Kerstin Krüger

Kerstin Krüger’ is een Iokai Shiatsu-therapeut met een praktijk in Amsterdam (Zaaiersweg 145). Hij richt zich op “aandachtige aanraking”, om zo zijn patiënten tot rust te brengen.

Shiatsu Centrum

Een ander centrum voor Shiatsu is het ‘Shiatsu Centrum’ te Den Haag (Valkenboskade 324). Hier wordt “met Shiatsu de eigen herstelkracht en het weerstandsvermogen verbeterd”.