Allergie

Ergens allergisch voor zijn is vaak erg vervelend. Gelukkig is er steeds meer bekend over (de behandeling van) allergie. Wat is allergie precies en hoe kan het worden behandeld?

Wat is allergie?

Allergie is een reactie van het lichaam op allergenen. Allergenen zijn stoffen die lichaamsvreemd zijn. Deze stoffen hoeven niet schadelijk te zijn. Voorbeelden van niet schadelijke allergenen zijn onder andere stuifmeelkorrels (zoals graspollen) en uitwerpselen van huisstofmijt. Allergenen komen via de huid of luchtwegen het lichaam binnen, waar ze onschadelijk worden gemaakt. Dit onschadelijk maken gebeurt soms middels een allergische reactie. De klachten die ontstaan, komen dus niet door het allergeen zelf, maar door de reactie van het lichaam op het allergeen. Eén van de bekendste voorbeelden van een allergie is hooikoorts.

Indeling allergieën

Allergieën worden op allerlei (lastige) manieren ingedeeld. Eén van de makkelijkste indelingen is die in toedieningswegen. Er zijn vier verschillende toedieningswegen die een allergische reactie teweeg kunnen brengen, namelijk: inhalatie, voedsel, contact en overig.

Bij inhalatie worden allergenen ingeademd, die vervolgens op de slijmvliezen terecht komen. Dit kan leiden tot allergische reacties, zoals hooikoorts of allergie voor haren van (huis)dieren.

Bij voedselallergie worden allergenen via het voedsel ingenomen. Het gevolg kan een allergische reactie die leidt tot misselijkheid, klachten en/of ziekte zijn. Vaak gaat het hier om allergie voor vruchten, kruiden, koffie, chocolade, zuivel of noten.

Bij contact worden allergenen via de huid aangebracht. Dit leidt vaak tot eczeem. Veroorzakers van deze allergische reacties zijn onder andere metalen, cosmetica, parfums en aromatische producten.

Naast inhalatie, voedsel of contact kunnen allergenen ook anders worden overgedragen. Veelvoorkomende alternatieven zijn onder andere insectensteken en medische handelingen.

Behandeling allergie

Allergieën worden op verschillende manieren behandeld, afhankelijk van het mechanisme van de allergie. Het is echter (meestal) niet zo dat men van een allergie genezen kan worden. Er kunnen enkel medicijnen of diëten worden gebruikt om de symptomen te verminderen. Wel kan er gedaan worden aan preventie: zo worden allergieën voorkomen. Bewezen vormen van preventie zijn onder andere: niet roken tijdens zwangerschap, borstvoeding geven en geen bijvoeding van kinderen met allergieaanleg. Voor behandelingen (van de symptomen) van allergie kun je terecht bij gespecialiseerde artsen.