Aromatherapie

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze. Wat is aromatherapie precies en wanneer kun je er gebruik van maken?

Wat is aromatherapie?

Het begrip aromatherapie is een samentrekking van ‘aroma’ en ‘therapie’. Aromatherapie houdt zich dus bezig met de behandeling van klachten met behulp van geuren. Voor deze geuren worden oliën van kruiden, bloemen en andere plantdelen gebruikt. Aromatherapie wordt voornamelijk toegepast om psychische klachten als angst, stress en slapeloosheid te behandelen.

Ontstaan aromatherapie

Het gebruik van geurstoffen binnen de geneeskunst gebeurde al in de middeleeuwen. In verschillende oude boeken, zoals The new dispensatory uit 1753, worden etherische oliën beschreven. Deze oliën konden gebruikt worden bij behandelingen. Echter, toentertijd was er nog geen sprake van aromatherapie zoals wij deze kennen. Pas in het begin van de 20e eeuw werd de term ‘aromatherapie’ geïntroduceerd (door een Franse parfumeur). Het boek werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door een Franse arts om alternatieven voor niet-verkrijgbare medicijnen te bieden. Na de Tweede Wereldoorlog schreef deze arts zelf ook een boek. Uiteindelijk ontstond er in de jaren ’60 een heuse aromatherapiestroming. Hoewel aromatherapie eerst voornamelijk gericht was op de fysiologische effecten van de geuren op het lichaam, gaat het nu vooral om de psychische effecten.

Effectiviteit

Aromatherapie wordt betiteld als alternatieve geneeswijze. Dit wil zeggen dat de effectiviteit van de geneeswijze (nog) niet wetenschappelijk is bewezen. In verschillende onderzoeken zijn er successen gemeld die terug te voeren waren op aromatherapie. Aromatherapie bleek voornamelijk bij te dragen aan de toename van de slaapkwaliteit. Ook zijn er voor specifieke geurmiddelen onderbouwingen voor hun werkzaamheid, zoals pepermuntolie dat het geheugen verbeterd.

Toedieningsvormen

De verschillende middelen moeten worden toegediend. Er bestaan hier verschillende toedieningsmethoden voor. De belangrijkste methoden zijn: verstuiven (in lucht), verdampen, inhalatiebad, kaarsen, massage, in bad en oraal.

Amazoniet

Een voorbeeld van een praktijk waar (onder andere) aromatherapie wordt aangeboden, is ‘Therapeutische praktijk Amazoniet’ te Amsterdam (Potvisstraat 49). Naast aromatherapie wordt hier ook gedaan aan shiatsu, massage en edelstenentherapie.