Stress

Veel Nederlanders hebben er last van: stress. Een beetje stress is niet verkeerd, maar wanneer dit uit de hand loopt, is goede zorg van groot belang. Wat is stress en wat kun je tegen stress doen?

Wat is stress?

Stress is een toestand waarin je spanning of druk ervaart. De term, die oorspronkelijk is afgeleid van de term ‘stress’ uit de bouw, betekent: het uitoefenen van kracht op een voorwerp. Dit voorwerp is in het geval van menselijke stress de mens zelf. Omdat ieder mens een andere belasting aankan, kunnen stressklachten sterk verschillen: de een kan beter tegen stres dan de ander. Hedendaags bestaat de misvatting dat stress altijd ongezond is. Niets is minder waar. Stress is een gezonde reactie van je lichaam waardoor je geconcentreerd en alert raakt. Op deze manier kun je reageren op bedreigende situaties (voornamelijk in de prehistorie was stress dus een handig hulpmiddel). Er bestaat echter ook ongezonde stress. Deze stress ontstaat wanneer de draaglast groter is dan de draagkracht van de persoon. Het gaat bij stress dus om het vinden van het juiste balans.

Eigenschappen

Er zijn tal van eigenschappen waardoor je sneller vatbaar bent voor stress dan een ander. De eigenschappen die je kwetsbaar maken zijn onder andere: perfectionisme, groot verantwoordelijkheidsgevoel, pessimisme, gevoelens slecht kunnen uiten, prestatiegerichtheid en moeilijk grenzen kunnen aangeven. Een overgroot deel van deze eigenschappen wordt bepaalt door je karakter. Toch spelen zaken als ervaring ook een grote rol. Zo kun je vaardigheden als conflicthantering trainen, om zo minder onrealistische eisen te stellen en minder last te hebben van stressklachten.

Naast karaktereigenschappen is ook de leefstijl van belang. Wanneer iemand bijvoorbeeld een ongezond beweeg- en/of voedingspatroon heeft, is hij of zij vatbaarder voor stress dan iemand met een gezond beweeg- en/of voedingspatroon. Het is dus van belang om voldoende te bewegen en gezond te eten. Door te bewegen komen verschillende stoffen vrij: deze zijn een stimulans voor je lichaam en geest.

Symptomen

Stress uit zich op vier verschillende gebieden: lichamelijk, psychisch, gedrag en denken.

Er zijn verschillende lichamelijke signalen die worden afgegeven wanneer je lijdt aan stress. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, maar ook van hartkloppingen. Tevens zijn rusteloosheid en vermoeidheid bekende stresssymptomen.

Psychische klachten uiten zich vaak in pessimistische gedachten, zoals eenzaamheid, ongeluk of machteloosheid.

Stress beïnvloedt het gedrag van een persoon sterk. Zo kan iemand ten tijde van stress meer alcohol nuttigen of meer sigaretten roken.

Stress beïnvloedt ook het denken: door stress kun je moeilijk helder nadenken. Wanneer je last hebt van stress, kan een gebrek aan creativiteit ontstaan. Andere verschijnselen zijn concentratie- en/of geheugenproblemen.

StressBalance

StressBalance’ in Amsterdam (Albrecht Dürerstraat 25) is een praktijk waar mensen met stress geholpen worden. Door de patiënten signalen van het lichaam aan te leren, kunnen zij eerder aanvoelen wanneer ze gestrest zijn. Op deze manier kunnen zij proactief reageren op stress, om verdere stressproblemen te voorkomen.