Mondzorg

Voor de een is het een vrees, voor de ander een welkome oplossing: mondzorg. In Nederland zijn er vele instellingen die mondzorg verlenen. Wat houdt mondzorg in en welke (bekende en minder bekende) vormen van mondzorg zijn er?

Wat is mondzorg?

Mondzorg is een algemene omschrijving van alle zorg betreffende de mond. Bij de mondzorg staat het menselijk gebit centraal. Er zijn binnen de mondzorg tal van beroepen mogelijk, zoals: tandarts, mondhygiënist, tandartsassistent, tandtechnicus en tandprotheticus.

Het voornaamste onderdeel van mondzorg is tandheelkunde. Tandheelkunde houdt zich voornamelijk bezig met het behandelen van ziekten (of infecties) van het gebit (tanden en omringende structuren). De behandelingen worden veelal uitgevoerd door tandartsen; bij simpelere behandelingen komt de mondzorgkundige er aan te pas. Een tandarts is universitair geschoold en heeft de zesjarige opleiding tandheelkunde gevolgd. Na deze opleiding zijn tal van disciplines en specialisaties mogelijk. Een voorbeeld van een specialisatie is orthodontie. Dit specialisme houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden door middel van een beugel. Er bestaan verschillende soorten beugels; de benodigde soort hangt af van de situatie van de patiënt.

Ook voor ouderen is mondzorg van groot belang. Zij maken vaak dankbaar gebruik van een kunstgebit. Een kunstgebit wordt vervaardigt door prothese tandtechnici. Hij levert niet kant-en-klare producten, maar modelleert het kunstgebit naar de vorm van het gebit van de patiënt. Belangrijk bij een kunstgebit is onderhoud, zowel voor het weefsel (waar het kunstgebit in de mond tegenaan drukt) als het kunstgebit zelf. Dit gebeurt vaak ’s nachts, waarbij het weefsel rust krijgt en het kunstgebit in een bakje water met een scheut azijn kan reinigen.

Een andere vorm van mondzorg is mondhygiëne. Deze vorm valt deels onder preventieve mondzorg. Belangrijk voor een gezond gebit is gezond tandvlees. Door goede verzorging en eventueel benodigde ingrepen, inclusief een individueel preventieconcept, zijn gezonde tanden op hoge leeftijd mogelijk.

Dentofobie

De mondzorg is onderscheidend op het gebied van zorg vanwege de angst die vele mensen koesteren betreffende de tandarts. Deze angst, die met een duur woord ook wel dentofobie of odontofobie wordt genoemd, is in Nederland wijd verspreid: circa 600.000 mensen zijn extreem bang voor de tandarts. Het komt ook voor dat een patiënt eenmalig bang is voor een behandeling; dit is bij 80% van de Nederlands wel eens het geval. ‘Oplossingen’ voor dentofobie zijn angsttandartsen, narcosebehandelingen en lachgasbehandelingen. Mensen met dentofobie kunnen ook terecht komen bij de bemoeizorg.

Excent Tandtechniek

Een voorbeeld van een bedrijf dat zich manifesteert op het gebied van tandtechniek is ‘Excent Tandtechniek’ te Leeuwarden. Het doel van dit bedrijf is het afleveren van “de meest natuurgetrouwe tandtechnische restauraties die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven”.

Tandartspraktijk Sinnema

Een voorbeeld van één van de vele tandartspraktijken in Nederland is ‘Tandartspraktijk Sinnema’ te Arnhem (Sonsbeekweg 28). Vanwege de tientallen jaren aan ervaring kunnen de tandarts en assistenten goed overweg met mensen met dentofobie; door middel van communicatie wordt de patiënt gerustgesteld.