Zorgnieuws voor alle gemeenten

Zorgnieuws

Provincie

Friesland Zeeland Groningen Drenthe Overijssel Utrecht Flevoland Noord-Holland Zuid-Holland Gelderland Limburg Noord-Brabant
www.diabetesfonds.nlwww.diabetesfonds.nl www.ggznederland.nlwww.ggznederland.nl www.rb.comwww.rb.com

Zorgnieuws

 

Gratis Stoptober webinar
18-09-2020 -

Kun jij ook nog wel wat extra tips, ondersteuning en motivatie gebruiken voordat je 1 oktober gaat stoppen met roken? Laat je dan inspireren en motiveren door onze stoppen met roken coaches, stoppers van voorgaande jaren, artsen en een aantal van de bekende ambassadeurs. Zij zullen je in één uur veel tips en aanmoedigingen geven zodat je geheel klaar bent om op 1 oktober 28 dagen te stoppen met roken.

Meld je nu aan via https://stoptober.nl/gratis-stoptober-webinar/

 

 

Vanaf 21 september met voorrang testen zorg- en onderwijspersoneel
18-09-2020 -

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandag 21 september met voorrang laten testen.
Wie in aanmerking komt voor een test met voorrang meldt zich aan bij een landelijk nummer. Dit nummer wordt vanaf maandag 7.30 uur bekend gemaakt via de website van de Rijksoverheid.

Klik hier voor meer informatie. 

Vacature Verpleegkundige seksuele gezondheid
17-09-2020 -

De afdeling AGZ zoekt voor het team Seksuele Gezondheid een nieuwe verpleegkundige collega voor 32 uur per week.

Lees meer over deze functie in de vacaturetekst Verpleegkundige seksuele gezondheid .

Je kunt solliciteren tot en met 30 september 2020.

ROS’en: ‘Samen werken aan zorg en gezondheid’
17-09-2020 -

Wij zijn 1 van 15 ROS’en in Nederland en samen spannen wij ons in voor krachtige eerstelijnszorg die aansluit bij regionale kenmerken en vraagstukken.
Als onafhankelijke partij leggen we verbinding met partners als patiëntenorganisaties, kennisinstituten, zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraars. Het doel: samenhangende zorg bieden in wijk en regio.

Door voortdurend te monitoren en analyseren, hebben alle ROS’en hun werkgebied goed in beeld. Afhankelijk van regionale behoeften fungeren we als kwartiermaker, adviseur, procesbegeleider, projectleider of programmamanager. Daarnaast vormen de ROS’en een verbindingsschakel tussen de regio en landelijke ontwikkelingen.

In de afgelopen 15 jaar hebben de ROS’en hun bestaansrecht bewezen, meent Patrick Ernst, directeur van de Zuid-Nederlandse ROS Robuust. “In deze periode zijn veel proeftuinen, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden en andere mooie initiatieven ontstaan.”

Hij vervolgt: “De position paper van de ROS’en geeft aan wat wij bij ontwikkelingen kunnen betekenen. Daarnaast merkten we dat we weer even onder de aandacht mogen brengen wie wij zijn en wat we kunnen. Met de position paper doen we dit.

Lees het volledige artikel op de website van de Eerstelijn.

The post ROS’en: ‘Samen werken aan zorg en gezondheid’ appeared first on ROS Friesland.

Huisartsenpraktijken en welzijnsorganisaties gezamenlijk van...
17-09-2020 -

Huisartsenpraktijken en welzijnsorganisaties gezamenlijk van start met wijkgerichte aanpak van Welzijn op Recept


Op 1 september kwamen 15 organisaties betrokken bij zorg en welzijn van de inwoners in Alkmaar digitaal bijeen voor de kick-off van Welzijn op Recept. Het doel van deze kick-off was om verbinding tussen het sociale en medische domein te creëren en tot een gezamenlijk plan van aanpak te komen hoe Welzijn op Recept in de gemeente Alkmaar op te schalen. 

Welzijn op Recept
Welzijn op Recept is een bewezen samenwerkingsvorm voor mensen met psychosociale klachten. Lang niet alle gezondheidsklachten hebben een fysieke oorzaak. Soms ligt de oorzaak bij zaken zoals eenzaamheid, zorgen om schulden en/of werkeloosheid. Hierbij kan Welzijn op Recept een oplossing bieden. In plaats dat een huisarts of POH een patiënt doorverwijst naar zwaardere zorgverlening of medicijnen voorschrijft, wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld welzijnsactiviteiten in de buurt. Hierdoor krijgen inwoners de juiste zorg op de juiste plek en vermindert de druk op de huisartsenpraktijk. Ook het werkplezier neemt toe door de multidisciplinaire samenwerking, zoals sparren over casuïstiek. Alkmaar leert hierbij ook van andere gemeentes:

MET Heerhugowaard: “We zijn een aanvulling op de huisarts. We bereiken door middel van Welzijn op Recept een groep cliënten die we normaal niet zouden bereiken. Zij zouden zich nooit bij welzijnswerk hebben gemeld.”

Huisarts Heerhugowaard: “Er is veel problematiek waarvan we eigenlijk niet heel goed weten wat er precies aan de hand is. Je zou de verkeerde partij kunnen inschakelen. Daar zie ik de meeste winst. Het helpt om even te kijken wat er precies aan de hand is en dat kan soms ook meevallen. Je verwijst niet onnodig door naar bijv. de psycholoog, GGZ etc.”

Wijkgerichte aanpak
Bij Welzijn op Recept staat de patiënt/inwoner en zijn leven centraal staat. Hiervoor is een goede samenwerking tussen het medische en sociale domein nodig. Het unieke aan Welzijn op Recept Alkmaar wordt de wijkgerichte aanpak met cliëntondersteuning. In de wijk wordt aan vraagverheldering gedaan door de cliëntondersteuner van bijvoorbeeld MEE & De Wering of WonenPlus. Vervolgens wordt een koppeling gemaakt naar een passend welzijnsarrangement zoals creatieve of sportieve activiteiten en vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld een buurtcentrum. Hiermee wordt het laagdrempelig in de wijk rond de patiënt georganiseerd. Twee wijken in Alkmaar gaan van start waarbij wordt geleerd van de aanpak die WonenPlus al toepast:

Alkmaar Noord: Huisartsenpraktijk de Mare & stedelijke, wijk/buurtcentra in wijk Huiswaard-Noord (o.a. Mare Nostrum).
Alkmaar Zuid: Huisartsenpraktijk Medisch Centrum Elisabeth & stedelijke & wijk/buurtcentra in wijk Zuid (o.a. Wijkcentrum Overdie).

Bij deze uitrol van Welzijn op Recept Alkmaar zijn huisartsen Medisch Centrum Elisabeth, Huisartsen de Mare, HONK, Vicino, WonenPlus, MEE & de Wering, Gemeente Alkmaar, Mantelzorg Centrum, Wijkcentrum De Eenhoorn, Thuis in Wijk Centrum Overdie, Wijkcentrum de Alkenhorst, Wijkcentrum Mare Nostrum, RCO de Hoofdzaak en RSWP betrokken. ZONH begeleidt in Noord-Holland Noord in diverse gemeenten de implementatie van Welzijn op Recept en is aangesloten bij het Landelijk Kennisnetwerk Welzijn op Recept.

The post Huisartsenpraktijken en welzijnsorganisaties gezamenlijk van start met wijkgerichte aanpak van Welzijn op Recept appeared first on ZONH.

Volgende pagina